MADO Mado - Anasayfa
Mado Yaşam

Tarifler

Tariflerde verilen ölçüler için sayfanın altındaki ölçü çizelgesini kullanabilirsiniz.

Fıstıklı Krokanlı Karamelli Pasta
Karamelli Pasta Pandispanya için
• 3 yumurta
• 100 gr tozşeker
• 75 ml su
• 15 gr pasta katkı maddesi
• 150 gr un
• 5 gr kabartma tozu
• 5 gr vanilya

Beyaz çikolatalı krema
• 5 yumurta
• 150 gr tozşeker
• 2 yaprak jelatin
• 300 gr fildişi kuvertür (beyaz çikolata)
• 250 gr çırpılmış kremşanti

Keki ıslatmak için
• Bir miktar şeker şurubu

Arası için
• 200 gr Antep fıstık- badem krokan

Kaplama için
• 400 gr karamelli soğuk jöle

Pandispanya için; yumurta, katkı ve şekeri çırpıp diğer malzemeyi ekleyin ve karşımı 18 cm çapında kelepçeli kalıba boşaltın. 180 derece fırında 20 dakika pişirip soğuyunca kalıptan çıkarın ve mümkünce en az 6 saat dinlendirin, enine 3’e kesin.

Krema için; yumurtaları şekerle birlikte 15 dakika mikserle hızlı devirde çırpın. Beyaz çikolatayı kırıp benmaride eritin. Jelatin yapraklarını soğuk suda yumuşatıp sudan alın ve küçük bir kabın içinde kısık ateşte eritin. Çikolatayı, jelatini ve çırpılmış şantiyi kabartılmış yumurta karışımına ilave edin. Malzemeyi birbirine yedirinceye kadar çırpma teli ile karıştırın. Kekin alt dilini çember kaba yerleştirip şeker şurubuyla ıslatın. Üzerine beyaz çikolatalı kremanın yarısını doldurup üzerine kırılmış fıstık krokan parçalarını serpiştirin. 2. dilimi üzerine kapatıp işlemi tekrarlayın ve 3. dilimi kapatın. Pastayı derin dondurucuya koyun. Donduktan sonra çember kalıbı çıkarın.

Pastanın dış çevresini krema veya şanti ile ince bir kat halinde sıvayın pastayı bir tel altlık üzerine alıp karamelli jöle ile kaplayın. Dokununca üzerine kırık krokan parçaları ve beyaz çikolata dekorları ile süsleyin. Dilimleyerek servis yapın.

Portakal Kremalı Çikolata Rüyası
Portakal Kremalı Çikolata Rüyası Kakaolu pandispanya için
• 3 yumurta
• 100 gr tozşeker
• 75 ml su
• 15 gr pasta katkı maddesi
• 150 gr un
• 5 gr kabartma tozu
• 5 gr vanilya
• 50 gr kakao
• 1 portakalın rendelenmiş kabuğu

Portakallı krema için
• 2 bardak süt
• 1 yumurta
• 1 su bardağı portakal suyu
• Yarım su bardağı toz şeker
• 2 çorba kaşığı pirinç unu
• 2 çorba kaşığı nişasta
• 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
• 1 kahv fincanı damla çikolata

Pastayı ıslatmak için
• 200 ml şeker şurubu

Kaplama için
• 250 ml krema
• 200 gr bitter kuvertür

Pandispanya için; yumurta, katkı ve şekeri mikserde çırpın. Diğer malzemeyi de ilave edip 3 dakika daha çırpın. Portakal rendesini ve kakaoyu ekleyip karıştırın. ve karşımı 18- 20 cm çapında kelepçeli kalıba boşaltıp 170 derece fırında 25- 30 dakika pişirin. Soğuyunca keki çembeden çıkarıp enine 3 dilime kesin.

Krema için; süt, taze sıkılmış portakal suyu, nişasta, şeker, pirinç unu, yumurta ve portakal kabuğunu bir tencereye koyun. İyice çırpın ve orta ateşte devamlı karıştırarak krema haline gelene kadar pişirin. Ocaktan alıp soğutun.

Pandispanyanın alt dilimini şeker şurubu ile ıslatın üzerine bir kat portakallı krema yayıp damla çikolata serpin. 2. dilimi kapatın ve islemi tekrarlayın. Donana kadar buzdolabında bekletip sonra kalıptan çıkarın.

Üst kremasını bir kapta kaynatıp ocaktan alın ve kıyılmış bitter kuvertürü (siyah ham çikolata) ekleyip eritin. Parlak akışkan kıvama gelince pastanızı bir tel ızgara üzerine alın. Üstüne çikolata sosunu (ganajı) gezdirerek her tarafını kaplayın. Donuncaya kadar bekleyin. Eritilmiş bir dilim beyaz çikolataya çatal batırarak ucuyla pastanın üzerine çikolatadan gelişigüzel serpiştirerek beyaz süsler yapın.

Frambuazlı Pasta
Frambuazlı Pasta Bademli pandispanya için
• 3 yumurta
• 100 gr tozşeker
• 75 ml su
• 15 gr pasta katkı maddesi
• 150 gr un
• 50 gr badem
• 5 gr kabartma tozu
• 5 gr vanilya

Pasta kreması için
• 500 ml süt
• 4 yumurta sarısı
• 100 gr şeker
• 20 gr un
• 20 gr nişasta

Pastayı ıslatmak için
• 200 ml şeker şurubu

Kaplama ve ara malzemesi
• 500 gr frambuaz
• 400 gr fildişi
• Kuvertür (beyaz ham çikolata)
• 200 gr frambuaz jöle

Pandispanya için; yumurta, katkı ve şekeri mikserde çırpın. Diğer malzemeyi de ilave edip 3 dakika daha çırpın ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Hamuru, 18- 20 cm çapındaki kelepçeli kalıba boşaltıp 160- 180 derece ısıtılmış fırında 25- 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra keki çemberden çıkarıp enine 3 dilime kesin.

Krema için; Şeker, un, nişasta ve yumurta sarılarını çırpıp sıcak süte devamlı karıştırarak ekleyin. Krema haline gelene kadar ocakta karıştırıp bir kenara alın.

Pandispanyanın alt dilimini şeker şurubu ile ısltın. Üzerine bir kat krema yayıp frambuaz tanelerni serpiştirin. İkinci dilimi kapatıp tekrar krema yayın ve meyve koyunç 3. dilimi kapatın. Pastayı donuncaya kadar buzdolabında bekletip sonra kalıptan çıkarın.

Kıyılmış fildişi küvetürü (beyaz ham çikolata) benmaride eritin. Parlak ve pürüzsüz kıvama gelince pastanızı bir tel ızgara üzerine alıp çikolatayı üzerine dökerek her tarafını kaplayın. Donuncaya kadar bekletin. Üzerine frambuaz jöle ile kaplayıp donduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Krokan Nasıl Yapılır?
• 2 su bardağı tozşeker
• 2 damla limonsuyu
• Su
• 100 gr fındık veya fıstık
• Badem

Tozşekeri küçük bir tencereye koyun üstüne sadece şekeri ıslatacak kadar su ekleyin. 2 damla limonsuyu damlatıp hiç karıştırmadan orta ateşte bırakınç şeker eriyip altın sarısı renk sıvı haline gelince ocaktan alın. Mermer zemin üzerine fındık fıstık veya bademi yayın. Karamelize ettiğiniz şekeri kuruyemişlerin üzerine gezdirerek dökün. Donuncaya kadar bekletin. Kıtırlaşıp donunca krokanınız hazır.

Şeker Şurubu
Şeker şurubu için eşit miktarda su ve şekeri kaynatmanız yeterlidir. Soğuyunca fırça yardımıyla sürerek pasta keklerinizi ıslatmada kullanabilirsiniz.

Dondurmalı Cheesecake
Dondurmalı Cheesecake 6 kişilik
• 2 su bardağı yulaf ezmesi
• 2/3 su bardağı toz şeker
• 3 çorba kaşığı margarin
• 1 kutu labne peyniri
• 1 su bardağı tatlı lor peyniri
• 2 adet yumurta
• 1 paket vanilya
• Yarım su bardağı toz şeker
• 6 top çilekli dondurma

Yulaf ezmesini, toz şeker ve margarinle iyice karıştırın. 22- 23 cm çapında kelepçeli bir kek kalıbını hafifçe yağlayın. Yulaf ezmeli karışımı, yağlanmış kalıbın içine yayın. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 10 dakika pişirip, soğumaya bırakın. Labneyi, lor peyniri, yumurta, vanilya, tozşekerle karıştırın. Tekrar 150 derece fırında peynirli karışımın üzeri hafifçe pembeleşene dek pişirin. Soğuyunca, yanında dondurmay ile servis yapın.

Dondurmalı Vişneli Ekmek Tatlısı
5 kişilk
• 10 dilim tost ekmeği
• 1.5 su bardağı su
• 1 kg vişne
• 5 su bardağı tozşeker
• 2 çorba kaşığı tereyağı

Üzerine
• Dondurma topları

Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp bir tencereye aktarın. Üzerine suyu döküp bir taşım kaynatın. Ardından tozşekeri ilave edip, karıştırarak, çok hafif ateşte 10 dakika kaynatın. Ekmekleri ızgarada kızartıp, üzerlerine tereyağı sürün. Tekrar ızgaraya alıp, birkaç dakika daha tutun. Kızaran ekmeklerin fazla yağını süzdürün. Ekmeklerin beşini tepsiye dizin. Hazırladığınız vişne sosundan 1 çay bardağı ayırın. Kalan vişneli sosun yarısını ekmeklerin üzerine üzerine gezdirin. Ayırdığınız diğer 5 dilim ekmeği, soslanmış ekmeklerin dilimlerinin üzerine yerleştirin. Kalan vişneli sosu dökün. Tepsiyi çok hafif ateşte 5 dakika kadar tutup ateşten indirin. Soğumaya bırakın. Soğuyunca servis tabağına aktarın. Ayırdığınız vişne sosu, taneleri ve dondurma ile servis yapın.

Karamelli Kup
1 kişilik
• Birer top sade, kavunlu ve balkabaklı dondurma
• 2 çorba kaşığı rendelenmiş çikolata
• Krem şanti
• 1 dilim kivi
• Karamel sos

Karamel sos için
• 1,5 bardak su bardağından bir parmak az toz şeker
• ¼ su bardağı su+ ½ su bardağı su
• Yarım limonun suyu

Krokan için
• 2 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı su
• 2 çorba kaşığı dövülmüş fındık

Süslemek için
• Krokan, fındık, kiraz

Öncelikle karamel sos için, bir kaba tozşekeri ve çeyrek su bardağı suyu alın. Limon suyunu da ekleyip, karamel haline gelene dek karıştırarak kaynatın. Yarım su bardağı suyu da ekleyin, bir süre daha kaynatın. Çok koyu olmamasına dikkat edin. Bu arada krokan için, bir buçuk su bardağı suyu tencereye alın. Kısık ateşte karıştırın. Koyu bir kıvam almaya başladığında ateşten alın ve bir parça yağlı kağıdın üzerine yayın. Üzerine dövülmüş fındıkları serpiştirin. Fındıkların yapışmaını sağlayın. Soğuması için çok fazla bekletmeden, yağlı kağıttan ayırın. Kup bardağına dondurma toplarını koyun. Üzerine rendelenmiş çikolatayı, kivi dilimini, krem şanti ve karamel sosu ekleyin. Kiraz, krokan ve fındık ile süsleyerek servis yapın.

Dondurmalı Elma
3 kişilik
• 3 adet elma
• 1 çay bardağı toz şeker
• 1 su bardağı kırmızı şarap
• 1 adet çubuk tarçın
• 6 adet tane karanfil
• 8- 10 adet ayva çekirdeği
• 6 top dondurma

Elmaların kabuklarını soyun. Üzerlerinden birer kapak kesip kenara ayırın. Çekirdek yataklarını çıkarıp, elmaları tencereye alın. Üzerlerine toz şeker ve kırmızı şarabı ekleyin. Karanfil, tarçın ve ayva çekirdeklerini de tencereye atın. Elmalar yumuşayana dek kısık ateşte pişirin. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra, soğumaya bırakın. Elmaları servis tabağına aktarın. İçlerine, birer top dondurmayı pay edin. Ayırdığınız kapakları elmaların üzerine kapatın. Tencerede kalan suyu, sos olarak elmaların dibine gezdirin. Dondurma erimeden servis yapın.

Mado Limon Dondurma
6 kişilik
• 1 lt süt
• 250 gr tozşeker
• 200 ml limonsuyu
• 10 gr salep
• Taze nane
• Rendelenmiş limon kabuğu

Süt ve şekerin yarısını karıştırıp, ocakta yavaş yavaş kaynatın. Başka bir kapta şekerin yarısı ve salebi karıştırıp, kaynayan karışıma ilave edin. İyice kaynayan karışımı soğumaya bırakın (el yakmayacak kadar doğutulmalıdır). Soğutulan karışıma limon usyunu ekleyin (tercihe göre limon suyunu azaltıp artırabilirsiniz). Elde edilen dondurma karışımını derin bir porselen kap içersinde dondurucuya koyun ve her 15 dakikada bir tahta kaşık ile 2- 3 dkaika karıştırın. Bu işleme, dondurma kıvam alana kadar devam edin. Dilerseniz nane yaprağı ve rendelenmiş limon kabuğu ile süsleyin.

Mado Dondurmalı Pasta
6 kişilik
• 1 adet hazır pandispanya keki
• 250 gr krem şanti
• 250 gr istediğiniz çeşitte Mado Dondurma
• 150 gr istediğiniz çeşitte Mado Dondurm Sosu
• Şerbet için: 100 gr su
• 100 gr tozşeker

Öncelikle şerbet için; su ve şekeri karıştırıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra, 10 dakika daha ocakta tutun. Şerbeti soğumaya bırakın. Pandispanya kekini, tabanı ayrılabilir bir kek kalıbına uyguun olarak ortadan ikiye kesin. İkiye kestiğiniz pandispanyayı, hazırladığınız şerbetle hafifçe ıslatın. Islatılan kekin ilk katına krem şanti sürün ve kinci katı üstüne kapatın. İkinci kat pandispanyanın üzerini de krem şanti ile kaplayın. Krem şanti ile süsleyip, istediğiniz Mado Dondurma Sosu’nu gezdirin. Bütün bu işlermler tamalandıktan sonra, pastanın en üst katını istenilen çeşitte Mado Donurma ile kaplatın.

Aşçının notu: Dilerseniz pastayı tek kişilik servisler halinde e sunabilirsiniz. Bunun için pandispanyadan su bardağı ile üç parça kesip, aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Dondurmalı Pasta
Dondurmalı Pasta 6- 8 kişilik
• 3 çorba kaşığı kayısı reçeli
• 1 su bardağı su
• 30 adet kedidili bisküvi
• İçine: yarım kg dondurma
• 4 adet çikolatalı gofret

Üzeri için
• Renkli şekerler

Kayısı reçeli ve suyu bir kapta karıştırın. Bisküvilerin üzerini fırça yardımıyla reçelli suyla ıslatın. Derin yuvarlak bir kabın içini yağlayın. Bisküvileri sırayla kabın etrafına dizin. Kabın her tarafını bisküvilerle kaplayıp, ortasındaki boşluğa gofret parçalarıyla karıştırılmış hafif erimiş dondurmayı yerleştirin. Buzlukta 1- 2 saat kadar yerleştirin. Sonrasında servis tabağına ters çevirip çıkarın. Etrafını ve ortasını renkli şekerlerle süsleyip servis yapın.

Muzlu Pasta
Muzlu Pasta Pandispanya için
• 3 yumurta
• 100 gr tozşeker
• 75 ml su
• 15 gr kabartma tozu
• 5 gr vanilya

Muzlu krema için
• 3 su bardağı süt
• 2 yumurta sarısı
• 1 su bardağı şeker
• 1 çorba kaşığı pirinç unu
• 2 çorba kaşığı nişasta
• 2 adet muz

Pastayı ıslatmak için
• 200 ml şeker şurubu

Kaplama için
• 200 gr çırpılmış sade kremşanti
• 400 gr fildişi kuvertür (beyaz ham çikolata)
• 250 gr bitter kuvertür (siyah ham çikolata)

Pandispanya için; yumurta, katkı ve şekeri mikserde çırpın. Diğr malzemeyi de ilave edip 3 dakika daha çırpın ve kakaoyu ekleyip karıştırın. Hamuru, 18- 20 cm çapındaki klepçeli kalıba veya çember kalıba boşaltıp 160- 180 derece ısıtılmış fırında 25- 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra keki çemberden çıkarıp enine 3 dilime kesin. Katların 1 tanesini, çapı diğerinde 1 cm kalacak şekilde cçevresinden keserek ufaltın. Bir diğerini de 2 cm ufaltın. Yani üst üste koyduğunuzda en küçük dilim üste gelecek ve bombeli bir görünüm olacak.

Kremayı hazırlamak için; Şeker, pirinçunu, nişasta ve yumurta sarılarınısüte ekleyip çırpın. Devamlı karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Muzları ezip püre yapın. Karışım muhallebi kıvamını alınca ocaktan indirin ve muz püresini ekleyip karıştırın.

Pandispanyanın alt dilimlerini şeker şurubu ile ıslatın. Üzerine bi kat muzluı krema yayıp ikinci dilimi kapatın, tekrar krema yayıp üçünkü dilimi kapatın. Soğuk sütle çırpılmış bir poşet sade kremşanti ile pastanın her tarafını ince bir kat halinde kaplayın. Pastayı donuncaya kadar buzdolabında bekletip sonra çıkarın.

Kıyılmış bitter ve fildişi kuvertürleri ayrı kaplarda benmaride eritin. Çikolatalar parlak ve pürüzsüz kıvama gelince pastanızı bir tel ızgara üzerine alıp her iki çikolata sosunu (ganajı) üzerine değişimli olarak döküp pastayı kaplayın. Donuncaya kadar bekletin. Üzerini dilediğiniz şekilde süsleyin.

Kestaneli Pasta
Kestaneli Pasta 6-8 porsiyon
• 2 dilim kakaolu hazır pasta keki
• 250 gr kestane püresi
• 200 gr kestane ezmesi
• 35 gr tereyağı
• 30 gr toz badem veya fındık
• 30 gr tozşeker
• 300 gr kestane şekeri

Çikolatalı mus için
• 200 gr sütlü çikolata
• 100 gr bitter çikolata
• 500 gr çırpılmış süt kreması

Pastayı kaplamak için
• 200 gr bitter çikolata
• 200 gr beyaz çikolata
• 30 gr kakao yapı (katı)

Kestane püresi ve kestane ezmesini derin bir kaba alın. Tereyağı ve toz bademi (ya da fındığı) ekleyip iyice karıştırın. Mus yapmak için çikolataları doğrayıp benmaride eritin. Çırpılmış kremayı bir yandan karıştırmaya devam ederek eritilmiş çikolatayı azar azar 3- 4 seferde ekleyin.

Pandispanyanın birinci katını kestane şekerinin şurubu ile ıslatın ve kestaneli karışımla üzerini kaplayınç kestane şekerlerinden bir kaç tane ayırıp kalanını 2- 3 parçaya bölüp üzerine serpiştirin. Üzerine çikolayalı musun yarısını dökün. İkinci dilmi kapatıp buzlukta 30 dakika bekletin.

Pastayı kaplamak için çikolataları ayrı kaplarda benmaride eritin. Kakao yapını her ikisine paylaştırın. Akışkan parlak kıvamlı hale gelicne çikolatanın üzerini her iki çikolatadan dilediğiniz miktarda dökerek kaplayın ve dekor oluşturun. Donduktan sonra üzerini kestane şekerleri ve çikolata dekorlarıyla süsleyin.

Ölçü Maddesi 1 Çay kaşığı 1 Çorba kaşığı 1 Su bardağı
Margarin 5 g. 15 g. -
Ayçiçek Yağı 5 g. 15 g. 225 g.
Zeytin 5 g. 15 g. 225 g.
Kaşar Peyniri (Rendesi) 1,5 g. 4 g. 65 g.
Ekmek İçi 2 g. 6 g. 85 g.
Jelatin (1 yaprak: 5 g.) - - -
Kakao 2,5 g. 7,5 g. -
İrmik 4 g. 12 g. 185 g.
Pudra Şekeri 2,5 g. 7,5 g. 125 g.
Toz Şeker 5 g. 15 g. 125 g.
Süt 5 g. 15 g. 250 g.
Su 5 g. 15 g. 250 g.
Tuz 7 g. 20 g. -
Fındık / Badem 2 g. 6 g. -
Ceviz (Rende) 1,5 g. 4 g. 65 g.
Hindistan Cevizi 2 g. 6 g. 85 g.
Un 2,5 g. 7,5 g. 125 g.


Mado Sözlüğü